top of page
Search

Βυζαντινός Κατάφρακτος του 10ου αιώνα!





1. Στρατιώτης του σιδηρόφρακτου ιππικού της αυτοκρατορίας (Συγκεκριμένα του τάγματος των Αθανάτων του Ιωάννη Τζιμισκή). Ονομάζονταν Κατάφρακτοι ή Κλιβανοφόροι. Φορούσαν τον θώρακα τους που ονομαζόταν κλιβάνιον και μεταλλικά μανίκια μέχρι τους αγκώνες. Κάτω απο τους αγκώνες φορούσαν τα μεταλλικά μανικέλια. Και τα δύο αλλά επίσης και τα κρεμάσματα είχαν ζάβες και φτιάχνονταν απο κουκούλιον (χοντροκομμένο μετάξι) ή βαμβάκι, τόσο παχία ώστε να μπορούν να συρραφθούν. Κάτω απο το μεταλλικό κράνος φορούσαν το φακιόλιον που φορά ο στρατιώτης στην φωτογραφία.


2. Στη δεύτερη εικόνα φαίνονται 2 ιπποκόμοι. Στις πηγές έχουν διάφορες ονομασίες όπως παίδες, παλλικες και υπουργοί. Κουβαλούσαν τον βαρύ οπλισμό του στρατιώτη και φρόντιζαν το άλογό του. Συνήθως ήταν δυο για κάθε κατάφρακτο. Ο υπηρέτης στη φωτογραφία φορά καμίσιον, αναξυριδα (σφιχτό παντελόνι) και μπότες που ονόμαζαν καμποτούβια.


3. Το άλογο με τον φυλλιδωτό θώρακα. Κάτω απο το θώρακα υπήρχε κάποιου είδους ύφασμάτινο υλικό για να προστατεύει το άλογο τις μέρες με καυτό ήλιο.



Από το βιβλίο της Osprey "Roman Heavy Cavalry (2): AD 500 - 1450" (Elite 235) των Raffaele D'Amato and Andrey Negin.

51 views0 comments
bottom of page