top of page
Search

Diogos Tales: καλλιτέχνης και φαν του Βυζαντίου από την Πορτογαλία.



Ο "Diogo's Tales" απαντά στις τρεις κλασικές ερωτήσεις μας σε μια μίνι συνέντευξη σχετικά με το Βυζάντιο.


Οι φωτογραφίες προέρχονται από τον λογαριασμό του στο Instagram: https://instagram.com/diogos_tales?igshid=12dafcz43h7j4 Πώς έμαθες για το Βυζάντιο και τι σου άρεσε;


Θυμάμαι τον εαυτό μου να διαβάζω μερικές γενικές αναφορές πάνω στο Βυζάντιο όταν ήμουν παιδί, σε διάφορα ιστορικά βιβλία και σε εγκυκλοπαίδειες για παιδιά. Ως έφηβος είχα στο μυαλό μου την πτώση της Κωνσταντινούπολης ως ένα από τα γεγονότα που διαχώριζαν τον μεσαίωνα από την Αναγέννηση, και ως κάτι που πυροδοτήθηκε μερικώς από την φυγή Βυζαντινών λογίων, και από εκεί ξεκίνησα να διαβάζω άρθρα στο Wikipedia μέχρι που έπεσα πάνω στο History of Byzantium podcast το 2019. Με βοήθησε να καταλάβω περισσότερο το Βυζάντιο και να εμβαθύνω στην ιστορία και την κουλτούρα της Αυτοκρατορίας. Έμεινα έκπληκτος από το γεγονός ότι, ως κράτος, κατάφερε να επιβιώσει για χίλια χρόνια, με τη χρήση όχι μόνο των όπλων, αλλά και έξυπνης διπλωματίας, και, ως καθολικός, εντυπωσιάστηκα από το πώς το Βυζάντιο επηρέασε την εκκλησία, και από το πώς η Ορθοδοξία εξελίχθηκε μέσα στους αιώνες.



Ποια είναι η αγαπημένη σου Ιστορική περίοδος και ο αγαπημένος σου Αυτοκράτορας;


Κάποιες από τις αγαπημένες μου ιστορίες είναι αυτές σχετικά με τις πρώτες εκστρατείες του Βελισσαρίου στην Ιταλία, και πώς, με την εξυπνάδα του κατέκτησε πόλεις, αποφεύγοντας τις απώλειες αντί να χρησιμοποιεί τις κλασικές τεχνικές των Ρωμαίων και να «πετάει» τους στρατιώτες του στους εχθρούς. Νομίζω ότι αυτό αντιπροσωπεύει και τη στροφή της στρατηγικής σκέψης της Αυτοκρατορίας γενικότερα. Η αγαπημένη μου περίοδος είναι η Μακεδονική δυναστεία, και όσο για τους Αυτοκράτορες θαυμάζω τον Ηράκλειο και τον Αλέξιο Κομνηνός για τις τεράστιες προσπάθειες που έκαναν να διατηρήσουν και να επαναφέρουν την Αυτοκρατορία απέναντι σε δυσχερείς συνθήκες.



Τι γνωρίζουν ή μαθαίνουν οι άνθρωποι στη χώρα σου σχετικά με το Βυζάντιο;

Στη χώρα μου (Πορτογαλία) δεν μαθαίνουμε για το Βυζάντιο εκτός από μερικές μικρές παραγράφους ή υποσημειώσεις που αναφέρουν την επιβίωση της Ανατολικής Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας και την πτώση της Κωνσταντινούπολης το 1453. Αν ρωτήσεις έναν Πορτογάλο για το Βυζάντιο, πιθανόν να μην γνωρίζει τιποτα γι’αυτό εκτός αν έχουν σπουδάσει κάτι σχετικό ή τυχαίνει να τους αρέσει να διαβάζουν ιστορικά βιβλία. Είναι κάτι πολύ απόμακρο και πολιτισμικά μακρινό, γιατί από τη μια έχεις την δίκη μας ιστορία που επεκτείνεται πίσω στο 1143, και επικεντρώνεται στην υπερατλαντική αποικιοκρατία, και από την άλλη επειδή, σε αντίθεση με την Ρωμαϊκη Αυτοκρατορία, το Βυζάντιο είναι απών από την μοντέρνα ποπ κουλτούρα.


241 views0 comments
bottom of page